ETKİNLİKLER

Nilay Akçelik’ten Kocaeli İçin Bir İlk

Nilay Akçelik Cafe Gluten Free’nin diğer kafelerden farkı öncelikle Türkiye’de bir ilk olması. Menüsünün glütensiz olması ve Sosyal sorumluluk projesi çalışmalarının olması. 30 Aralık 2014 Saat: 18:17

1. Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?

5 Temmuz 2006 yılında minik prensesim Serra Nil’i kucağıma aldım. Özel sektörde çalışan bir anne olduğumdan 8 ay anne sütü ile besleyebildim. Anne sütünü bıraktıktan sonra karın şişliği ve kansızlık şikayetimiz başladı. 13.ayına kadar kansızlık tedavisine cevap vermedi ve yediklerini kusarak çıkartması ve ishal olmasıyla 13 kg’lık yürüyen, konuşan bebeğim 5 kg’a kadar düştü ve yalnızca uyumak istiyordu. İzmit ve İstanbul’da hastane hastane dolaşarak çözüm aradım. Çaresizlik beni yıkıyordu. En son hali tam bir iskelet olmuştu ve 5 tane bezi üst üste koyduğum halde yetiştiremez olmuştum. Su kaybından kızımı kaybetmek üzereydim. Ankara’da koyulan teşhisle bütün kabus bitmişti. Doktorumuz ‘Çölyak’ dediğinde ‘nedir çölyak ölecek mi? ‘ dediğim anı asla unutamıyorum.”

Kızıma, ‘ÇÖLYAK’ teşhisi koyulması ile yaşantımız değişti. ‘Gluten’ ve ‘Çölyak’ kelimelerini tanımazken, kızımın derdine çare olamamak bir anne olarak yaşadığım en kötü günlerdi. Çocuğunuza ne yedireceğinizi bilmemek ve bildiklerinizi de bulamamak kabus gibi gelmişti. Özellikle toplumumuzca tüketilmesi zorunlu hale gelen EKMEK bulmak bile imkansız denecek kadar zor, olanlara ise maddi gücün yetmesi çok zordu. Kırıntı olarak yemeleri durumunda zehirlenircesine zarar gördüklerini ve diyetlerini ömür boyu yapmaları gerektiğini öğrenince yıkılmıştım. Ben ölürsem, hasta olursam kızıma kim bakacak, kim yemek yapacak düşüncesi asla çıkmıyordu aklımdan.

3

2. Glutensiz Üretim Tesisi Kurmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Kendi yaşadıklarımı başkalarının da yaşadığını düşünerek o insanlara ulaşmaya çalışmak oldu. Ulaşabildiğim kişi sayısı arttıkça hem sevinip hem üzüldüğümü söyleyebilirim. Bu kadar çok çölyak hastası olmasına üzülürken; bu kadar çok kişiye yardımcı olabileceğimin düşüncesi beni mutlu ediyordu. Çaresizliklerine yardımcı olabılecegımı düşünürken heyecanlanıyordum.Başarımın sırrı ve direnişim burada gizli diyebilirim.

Gluten’in her şeyin içinde bulunması firmalarla tek tek görüşmem gerektiğini çağrıştırdı. Ürettikleri ürünlerin sütten sakıza, çikolatadan ilaca kadar içeriklerinde gluten olup olmadığını, çapraz bulaşma riski ile ilgili yani glutenli ürünlerle aynı yerde üretilip üretilmediği konusunda firmalardan teyitler aldım, listeler oluşturdum.

Çölyak hastalarının imrenerek baktığı ve yiyemediği ürünleri önce kızım için yaptıktan sonra, denemeler yaparak alışılmış lezzetleri yakalamaya çalıştım. Tabi bu lezzetleri ve bilgileri bunları yıllarca yiyememiş çölyaklı dostlarımla paylaşmaya sıra gelmişti.

Koca ülkede Glutensiz Unlu Mamül üretilmediğinden bunu üretmek, benim için artık bir sorumluluk haline gelmişti. Özel sektörde çalışan ücretli bir personeldim. Birikmiş bir param ve sermayem hiç yoktu. Ama bunu yapmak zorundaydım. Çünkü ben ölürsem kızıma ekmek yapacak kimse yoktu… ”

O yıl Ramazan Bayramı’nda yüzlerce tepsi glutensiz baklavayı çölyaklılara ücretsiz dağıttıktan sonra aldığım tepki anlatılamaz, sadece yaşanması gerekir.

Tepsiler ellerine geçtiklerinde ağlayarak bana teşekkür etmeleri, yıllarca yiyemedikleri baklavayı yedikleri zaman yaşadıklarını bana tek tek anlatmaları ile her şey daha netliğe kavuştu. Çünkü benim kızımda aynı onlar gibi özeldi.

Daha fazla şeyler yapmak için kollarımı sıvadım. Yalnızca Glutensiz Unlu Mamul çeşitleri üreten ve adını da ‘Glutensiz Yaşam’ koyduğumuz imalathanemizde ürünler çıkarmaya başladık.

Artık hem kızım hem de onun gibi glutensiz beslenmesi gereken ve besin alerjisi olan dostlarımızın kapısına kadar ulaşabiliyor hale gelmekti amacım. Tabi bu olumsuz bir durumu olumlu hale getirme sürecinin bir kısmıydı.

Okullarında dışarıda simit yiyemeyenlere imrenerek bakmamaları için simit, bayramlarda baklavaya dışarıdan bakmamaları için baklava, hamburgerin özentisini gidermek için hamburger ekmeği, tarhana, mantı, börek… Bu glutensiz lezzetleri kargo ile Türkiye’nin dört bir yanındaki çölyaklı dostlarımıza ulaştırmaya başladık. Hepsini denedikçe nasıl bir keyif aldığımı asla tanımlayamam. Ama her adım yeni bir başlangıç oldu. ”

3. Bu Cafeyi Ne Zaman Açma Kararı Aldınız?

çocuklarda çölyak

( Kızınız için açmış olmanızdan ve cafenin ismi de kızınızın ismi olduğunuda belirtirek.. )

” Anne, ben ne zaman menüden istediğimi yiyebileceğim? ” sorusu yeni bir çaresizliği giderebileceğimiz nokta oldu. Kızımın bu sorusu tamamen glutensiz bir kafe açmaya sıra geldiğini hatırlattı bana. Türkiye’de tek, ve ilk yalnızca Glutensiz Menüsü olan ‘Cafe Gluten Free’ doğmuştu. Artık çantamızda yiyecek taşımadığımız gibi İzmit’deki çölyaklı dostlarımızın da taşımasına gerek kalmamıştı. İlk teşhis alan çölyaklı tüm bilgileri ve destek almak için kafemize geliyor. Ücretiz Yaşam koçluğu yaptık ve halen devam ediyoruz. Saatlerce kendisine ve ailesine tüm detayları anlatıyorum. Hatta okulların yemeklerini yiyemedikleri için çalışan annelerin çocuklarına, cezaevinde yatan çölyaklıdan çalışanlara, hastanede yatan ve refakatçi kalan çölyaklılarımıza yemek servisine başladık. İllerde yaptığımız bilgilendirme toplantılarıyla çölyaklıları yakından tanıma fırsatı bulduk, bilgilerimi eksiksiz kendilerine, yakınlarına anlatırken ayrıca aşçılık okullarında glutensiz diyeti anlattım. Ücretsiz piknik organizasyonları, ekmek yapma etkinlikleri, simit yapma etkinlikleri iftarlar, kokteyller düzenlemeye devam ediyorum.

Kısa bir süre sonra komşu şehrimiz İstanbul’da bulunan Çölyaklı dostlarımın da dışarıda yemek yeme keyfini yaşamaları için ‘Cafe Gluten Free İstanbul’ Göztepe’de açıldı. Göztepe’de bulunan Cafe Gluten Free’de aynı uygulamalar başladı. Sadece Anadolu yakasına değil, Avrupa yakasında yaşayan dostlarımız içinde bir mucize oldu.

Bayilikler vererek de Cafe Gluten Free açabilmelerinin ilk şartı, Kendisi veya 1.derece yakınlarının Çölyak olması zorunluluğu koyduk. Bızım yaşadığımızı bizlerden başkası anlayamaz. Ve Çölyaklılar içinde çalışma imkanlarını kolaylaştırmak oldu.

4. Bir Çok İnsanın Haberdar Olmadığı Çölyak Hastalığını Açıklarmısınız?

  • Çölyak Nedir?
  • Çölyak bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır.
  • Gluten alerjisi genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. İnce bağırsaklarda villüs denilen parmaksı çıkıntıların yok olması sonucunda alerjinin belirtileri ortaya çıkar.
  • Çölyak Belirtileri
  • Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama, yorgunluk, gelişim bozukluğu, kemik erimesi, deri döküntüsü gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Çölyak, kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir.. Çölyak genetik bir hastalıktır. Bazen hastalık bir ameliyat, doğum, hamilelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebilir.
  • Çölyak Teşhisi
  • Bahsedilen belirtiler sizde veya çevrenizdeki kişilerde görülüyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çölyakın kesin tanısı ancak deneyimli gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.
  • Çölyak Tedavisi
  • Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise gluten içermeyen besinlerle beslenmektir.Gluten, buğday,arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Ayrıca bir çok hazır gıdalarda bulunan koruyucu maddeler, yapışkan maddeler ve aroma maddeleri gluten içermektedir.Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri bir çok gıdayı yememek durumundadır.

5. Çölyak Hastası Olan Kızınız İçin Açmış Olduğunuz Bu Cafenin Diğer Mekanlardan Farkı Nedir?

( Türkiye’de ilk olmasından bahsederek.. )

Cafe Gluten Free’nin diğer kafelerden farkı öncelikle Türkiye’de bir ilk olması. Menüsünün glütensiz olması. Ve Sosyal sorumluluk projesi çalışmalarının olması. Sağlıklı Beslenmek isteyen herkesin yemek yiyebileceği oturup sohbet edebileceği bir mekan. Glutensiz yiyecekler yemek sadece glüten alerjısı olan ve çölyaklılar ıcın değil herkes ıcın cok sağlıklı bır beslenme türüdür. Dolayısıyla içinde katkı maddesi, hazır gıda, bulyon vs kesınlıkle kullanılmadan glütensiz hazırlanıyor.

7

6. Açmış Olduğunuz Cafe Doğrultusundaki Hedefiniz Nedir?

Türkıye’nn her ilinde yerınde çölyaklıların ve besın alerjısı olan kısılerın yemek yıyebılecegı bır kafenın olması ve tatıllerını yapabıleceklerı bır otelın bulmasını sağlamak ılk hedeflerım arasında.

Bunun yanı sıra Bakanlıklarla sureklı ıletısımde olduğum ve çölyaklıların yaşadıkları sorunları dıle getırıyor olmam ve bazı sıkıntılarımızı sonlandırılmasında emeğim göz ardı edilemeyecegını düşünüyorum. Çalışmakta olduğumuz konulardan bır kac tanesinden bahsetmemı ıstersenız Örneğin ithal alınan glütensiz urunlerdekı vergının azaltılması, Ilac nıtelıgı taşıyan urunlerımızın üretiminde devlet desteği, askerlıkden muafıyetlerı, cezaevlerine glütensiz ürün gönderilmesi, kdv oranının düşürülmesi, okullarda zorunluluk getırılmesı gıbı calısmalarım oldukça hızlı ılerlıyor.

7 Şu Zamana Kadar Yapmış Olduğunuz Ürünler Arasında Sizin İçin En Anlamlı Olanı Hangisidir?

( Kızınız için yaptığınız unsuz pastadan bahsederek.. )

3 yaşinda çölyak olan bir genç kızımızın hayatında 19 yaşında ılk defa lahmacun yemesi, 10 yıl önce teshısı koyulmuş bır dostumuzun sımıtın tadını hatırlatmamız, ilk kez doğum gununu kutlayabilecek dostumuz.. bunların her bırı benım ıcın manevı acıdan o kadar onemlı ve özel ki anlatılamaz..

8 Kızınız Dışında Kentimizde Diğer Çölyak Hastalığı İçin Yaptığınız Yardım Ve Fedakarlıkları Anlatır Mısınız?

Ücretsiz Yaşam koçluğu yardımlarımızın başında geliyor tabıkı. Askıda glütensiz ekmek. Mavi kapaklar glütensiz ekmeğe dönüşüyor. Ramazan aylarında iftar davetleri ve Glutensiz kolı yardımları. Makarna anneliği gıbı sosyal sorumluluk projelerımızı yapıyoruz. Bunun yanı sıra ekmek yapma egıtımlerı, çocuklarla glütensiz kurabıye yapma etkınlıklerı ve dışarıda yıyemedıklerı özendıklerı yemeklerı hazırlayarak etkınlıklerımızle bır araya geliyoruz.

9 Son Olarak Çölyak Hastalığının Yakın Şahidi Olarak Bu Rahatsızlığı Olan Kişilere Neler Söylemek İstersiniz?

Çölyak bir hastalık değil, bir yaşam biçimidir. Sağlıklı yaşaya bılmek ıcın glütensiz dıyet yapmak zorundayız. Diyetinizi asla bozmayın. Glutensiz canınız ne ıstıyorsa mutlaka bunun bır alternatıfı artık var. Tek tedavısı dıyettır. Bunu asla unutmayalım ve cevremızde herkese gltensiz dıyetı anlatalım kı bızlerın hayatı daha kolaylaşsın. Siz okuyucularında çevresınde mutlaka glütensiz dıyet yapan bırısı vardır. Lütfen arkadaşınıza başka bırsey yemesı ıcın ısrar etmeyın. Ona gltensız en ufak bırseyı almanız veya düsunmenız onu cok mutlu edecektır.