GLUTENSİZ DİYET NASIL OLMALI ?

glutensiz-diyet1-600x180

GLUTENSİZ DİYETTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

– Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir

– Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi bunların unları  yenilebilir.Ancak buğday unu ile temas etmemiş olması gerekir…
( Çarpraz bulaşma = Çarpraz Konstaminasyon )

– Gıdaların içerikleri çok iyi okunmalıdır ve firmalardan yazılı teyid istenmelidir…(Telefon ile edinilen bilgiler yeterli değildir )

– Kasaplardan, marketlerden hazır kıyma almayın. Bazı kıyma makinalarında hazır köfte hazırlamak amacıyla ekmek de çekilebiliyor.
– Kesinlikle hazır mısır ekmeği alınmamalıdır.Katkısız,saf mısır unundan bile yapılmış olsa glutenli ekmeklerle aynı yerde pişirildiğinden çarpraz bulaşma nedeniyle GLUTENLİ
 hale gelir…

– İlaçlar doktora, veya üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır.

20– Başlangıçta 2 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dahil edilebilir. Keçi sütü ve ürünlerinde bir sakınca yoktur. Bazı çölyaklılarda inek sütünün içinde bulunan laktoza (süt şekeri) karşı da hassasiyet olabilir. Laktozsuz süt kullanılmalıdır.

– Yemeklerin içeriği kadar mutfakta glutenle temas olmaması da çok önemlidir. Glutenle bulaşma  olmamalıdır: ekmek kırıntıları sıçramamalı, unlu gıdaların kızartıldığı yağda pişirilmemelidir, unlu bir yemekte kullanılan aynı kaşık / bıçak yıkanmadan kullanılmamalıdır, aynı ızgarada iyice temizlenmeden pişirilmemelidir (örnek: köfte ile aynı yerde pişmemelidir). Kısaca unlu bir “zerre” bile yemeğe karışmamalıdır.

– Açık büfe gibi yemeklerde, servis kaşıkları diğer yemeklere de kullanılabilmektedir. Bu gibi durumlarda, kaşıklar karışmadan servisinizi almanızda fayda var.

– Mutfakta gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır. Unun tozları uçabildiğinden, aynı fırında yemek pişirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinası kullanılıyorsa, bu makina sadece glutensiz ürünlere ayırılmalıdır.

– Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır.

– Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, bulyon, tusot gibi gıdalarda gluten, katkı maddesi & kıvam verici olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir (örneğin “Monosodium Glutamate” gluten içerebilmektedir)

 – Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içeceklerden sakınılmalıdır.

– Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.

 – Tuzlu kuruyemişler glutenle yapıştırılmaktadır. Açıkta satılmayan, teyid veren firmaların tuzsuz kuruyemişlerini yiyin. Soslu kuruyemişlerde yasaktır..

– Baharatınızı kendiniz çekin, ya da teyid veren, güvenli markaların baharatlarını satın alın.

HHHH– Kozmetikler ve  şampuanlarda  yer alan glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir. Özellikle rujun glutensiz olanı seçilmelidir. Bazı makyaj malzemeleri, kremler de hassas çölyaklara dokunabilmektedir

– Kenarları yapışkanlı mektup zarflarında da glüten olduğundan yalanmamalıdır….

– Kenarları kıvırık karton bardakların kıvrık kısımlarında  gluten var…plastik veya köpük bardak kullanabilirsiniz…

– Diğer aile bireyleri eğitilmeli, anlayışlı ve sabırlı olmalıdırlar.

– Çekinmeden, bunu etrafınızdaki insanlarla paylaşın, anlatın. Sizi anlayışla karşılayıp, yardımcı olacaklardır. Sonuçta bu sağlığınız için yapılan  bir diyettir. Gittiğiniz restaurantlarda da anlatın, bilgi verin. Unutmayın, ne kadar çok kişi çölyağı bilirse, bizim için hayat o kadar kolay olur. Ayrıca, belki karşınızdakide çölyak olup, bunun farkında olmuyor olabilir. Bu sayede başka gizli çölyak hastalarının da ortaya çıkmasına yardımcı olup, hayat kurtarabilirsiniz.

–  Bu kurallara kesinlikle uyulmalıdır. En ufak bir yanlışlığın, veya kaçamağın nelere mal olabileceği unutulmamalıdır.

Glutensiz diyetin en önemli noktası kendini yönetmektir, yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmaktır.